fortum

Fortum – Recension och omdöme

Fortum är ett elbolag många känner till. Få reda på allt du behöver veta om företaget i denna kompletta recension. 

Fortum betyg: 5/5

Om oss Elbolagskollen.se är en oberoende jämförelsetjänst av elavtal och elbolag på nätet men vi kan erhålla en mindre provision när du tecknar ett elavtal hos de elbolag vi jämför.

Fortum introduktion

Fortum är ett av Sveriges ledande energibolag och har över 2 miljoner elkunder runt om i landet. Genom att teckna ett avtal hos denna elleverantör får du alltid 100 % fossilfri el. Du kan välja mellan låga elpriser och förmånliga tillvalstjänster för att skräddarsy ditt avtal.

Att Fortum erbjuder fossilfri el innebär att elen produceras av källor som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären. Energin framställs av vindkraft, vattenkraft, solkraft och kärnkraft. Det är alltså en god gärning att teckna ett elavtal hos Fortum.

Elbolaget har ett brett utbud av smarta elavtal och mervärden såsom olika tilläggstjänster. Du kan bland annat välja mellan ett fast elpris med stor trygghet och ett rörligt elavtal utan bindningstid.

Fortum
ElavtalFast, rörligt, timpris, hybrid
Typ av elVindkraft, vattenkraft, solkraft, kärnkraft
Klimatvänlig elJa
Abonnemangskostnad49-69 kr
Bindningstid0-36 mån

4 elavtal att välja mellan

Rörligt elpris – Elpriset följer marknaden och varierar varje månad beroende på tillgång och efterfrågan. Fördelaktigt under perioder med låga elpriser men kan stiga kraftigt vid hög efterfrågan.

Fast elpris – Priset på elen är låst under hela avtalstiden, vilket ger dig trygghet, stabilitet och kontroll över dina elkostnader.

Hybrid – En kombination av rörligt och fast elpris där en del av elen prissätts enligt marknadspris medan resten är fast. Detta avtal ger dig en bra balans mellan prisstabilitet och möjlighet till besparingar när elen är billig.

Timpris – Detta avtal ger dig möjlighet att förbruka mest el när den är som billigast. Du ser själv priset timme för timme på den aktuella elbörsen.

Fortums elpriser

Elavtal
Påslag
Profilkostnad
Elcertifikat
Månadsavgift
Bindningstid
Rörligt
2,00 öre/kWh
0,00 öre/kWh
1,90 öre/kWh
69 kr/månad
0 mån
Fast
0,00 öre/kWh
0,00 öre/kWh
0,00 öre/kWh
49 kr/månad
12 eller 36 mån
Hybrid
0,00 öre/kWh
0,14 öre/kWh
0,00 öre/kWh
49 kr/månad
12 mån
Timpris
2,00 öre/kWh
0,00 öre/kWh
1,90 öre/kWh
69 kr/månad
0 mån
Informationen här ovan gällde för en 150 kvm stor villa i centrala Stockholm i oktober 2024. Utöver de ovanstående avgifterna tillkommer även ett fast eller rörligt elpris + moms.

Hos Fortum kan du välja mellan fast eller rörligt elpris, samt en hybridmix och timpris. Det går alltså att få en helt skräddarsydd tjänst för dig som verkligen vill ta kontroll över dina elpriser. Sverige är indelat i fyra olika elområden (SE1 – Luleå, SE2 – Sundsvall, SE3 – Stockholm och SE4 – Malmö) och elpriserna varierar i dessa.

Bindningstiden varierar mellan 0 och 36 månader beroende på vilket elavtal du väljer. Det innebär att du kan välja hur stor trygghet du vill ha. Om du vill säkra ditt elpris under en lång period så är ett fast elavtal med tre års bindningstid ett utmärkt val. Då vet du exakt vad du kommer att betala varje månad under de kommande åren.

Om du istället vill ha mer flexibilitet och inte störs av stora prisvariationer så kan du välja ett rörligt elavtal utan bindningstid. Om du vill ha en viss trygghet så kan du välja att teckna tillvalet Priskollen där du kan binda ditt elavtal vid stora svängningar.

Hybrid är en kombination av fast elpris och rörligt elpris. Det är ett bra val för dig som vill ta en lägre risk när det gäller svängningarna på elmarknaden.

Få rabatt hos Fortum

Seniorerbjudande
Du som är senior kan teckna ett elavtal hos Fortum med seniorrabatt. Det innebär att du får noll öre i påslag så länge du är kund. I avtalet ingår en fast månadsavgift på 69 kr.

Studenterbjudande
Mecenat-studenter kan ta del av ett studenterbjudande hos Fortum. Erbjudandet ger dig 300 kr att handla mat för som betalas ut efter att företaget har börjat leverera el. Du får dessutom fri månadsavgift i 12 månader.

Få extra SAS Eurobonus-poäng
Du kan teckna ett elavtal hos Fortum och tjäna extra SAS Eurobonus-poäng. Erbjudande ger dig 10 000 Eurobonus startpoäng som betalas ut efter att elen har börjat levereras. Därefter tjänar du 250 Eurobonus-poäng per månad så länge du är kund.

Prisgaranti

Du som är eller blir kund hos Fortum kan ta del av deras prisgaranti. Den gäller om du förlänger eller tecknar ett nytt elavtal. Vad innebär då prisgarantin? Jo, om du hittar ett erbjudande som är likvärdigt med något av företagets standardavtal kommer de att matcha det totala priset eller erbjuda dig ett avtal med samma årliga kostnad. Det är en mycket konkurrenskraftig fördel.

Välj mellan 5 olika tilläggstjänster

När du tecknar ett elavtal hos Fortum finns det fem olika tilläggstjänster att välja mellan för att få en skräddarsydd tjänst. De fem tillvalen du kan välja mellan är följande:

  • Priskollen – Priskollen är ett tillval för dig som har tecknat ett rörligt elavtal och ändå vill ha en viss trygghet mot stora prishöjningar. Tillvalet gör det möjligt för dig att binda elpriset en månad i taget. Det är ett smart val för dig som vill ha en viss trygghet och förutsägbarhet när det gäller din månadskostnad. Tillvalet kostar 49 kr per månad.
  • Trygghetspaketet – Med Trygghetspaketet får du en slags försäkring för ditt elavtal om du till exempel skulle bli arbetssökande eller sjukskriven och inte har råd att betala elräkningen. Den lägsta ersättningen är 2 000 kr per månad. Tillvalet kostar 59 kr per månad.
  • Miljöpaketet – Med Miljöpaketet får du el från förnybara källor såsom sol, vatten och vind. Du bidrar dessutom till organisationen Håll Sverige Rent och får professionell energirådgivning. Tillvalet kostar 45 kr per månad + 6,90 öre/kWh.
  • Smartladdning – Ett perfekt tillval för dig som vill ha möjlighet att styra din elbilsladdning till dygnets billigaste timmar. Du får en överblick av bilens status och förbrukning i appen. Tillvalet kostar 49 kr per månad.
  • ID-skydd Plus – Med detta tillval får du förebyggande rådgivning och kontroll över vilka uppgifter om dig som finns på internet. Du får bland annat ekonomisk säkerhet. Tillvalet kostar 99 kr per månad.

Följ din elförbrukning i Fortum-appen

Fortum har en mycket bra app, Mitt Fortum, där du kan logga in och få full koll på din el. I appen kan du se exakt hur hög förbrukning du har och vad din elkostnad kommer att bli för månaden.

Appen har information om din elförbrukning och råd om hur du kan sänka dina elkostnader. Du kan dessutom följa elpriset i realtid och planera din elanvändning, vilket är extra bra för dig som har tecknat ett elavtal med timpris. Appen kan laddas ner både för iPhone och Android.

Fördelar med fossilfri el hos Fortum

Det finns många fördelar med att teckna ett elavtal hos Fortum. Till att börja med får du 100 % fossilfri el från en ledande elleverantör i Sverige och Europa. Elbolaget driver bland annat sin egen vindkraftpark och kan säkerställa en trygg elleverans.

Här har du dessutom möjlighet att skräddarsy ditt elavtal och välja ett bindningsfritt alternativ. Det finns dessutom mängder med smarta tillval och många rabatter för såväl studenter som seniorer som vill ha ett så billigt avtal som möjligt.

En nackdel hos Fortum

En nackdel är att en viss el produceras av kärnkraft. Du kan dock undvika denna sortens elproduktion genom att välja tillvalet Miljöpaketet och enbart få el från förnybara källor.

Avgift och bindningstid

Fortums bindningstid och abonnemangsavgift varierar beroende på vilket elavtal du väljer. Avtal utan bindningstid har en månadsavgift på 69 kr (rörligt och timpris). Avtal med bindningstid på 12-36 månader har en månadsavgift på 49 kr (fast och hybrid). Bindningstiden ger alltså en lägre månadskostnad.

Om Fortum

Fortum är ett finländskt energibolag som grundades 1998. Idag är det aktivt i både Norden och Baltikum och är en Sveriges ledande elleverantörer. Dess tjänster inkluderar allt från el och värme till kyla, återvinning och avfallshantering.

Fortum arbetar aktivt för att minska koldioxidutsläppen och är den andra största producenten av koldioxidfri el i hela Europa. Företaget erbjuder svenska hushåll ren energi och hållbara lösningar till ett förmånligt pris. Fortum driver bland annat Solberg vindkraftpark i Västernorrland.

Kontakta Fortum

Du kan kontakta Fortums kundservice på en rad olika sätt, bland annat genom att ringa in eller skicka ett meddelande på företagets webbplats. Det finns även en chatt för dig som snabbt vill få svar.

Kundservicens öppettider är måndag till fredag kl. 08:00 – 17:00. Chattens öppettider är helgfria vardagar kl. 08:00 – 15:00.

Telefon privatkunder: 020-46 00 00
Telefon företagskunder: 020-81 88 18
Mejl: [email protected]

Besöksadress:
Jägmästargatan 2
11542, Stockholm

Omdöme

Enligt vårt omdöme är Fortum ett mycket smart val för dig som vill teckna ett elavtal hos en seriös och pålitlig elleverantör som producerar sin egen rena fossilfria el. Det finns många olika elavtal att välja mellan och du har möjligheten att skräddarsy vilka tillval du vill teckna. Du kan till exempel välja bort el från kärnkraft. Fortum kan ha dyrare priser jämfört med vissa mindre elbolag, men fördelen är att företaget erbjuder en trygghet och en stabilitet som kan vara svår att hitta hos mindre elleverantörer.

Innehåll