greenly

Greenely – Recension och omdöme

Antalet elbolag blir allt fler på den svenska marknaden och Greenely sticker ut bland mängden, bland annat med sin unika app. Vi har tagit oss en titt på hur detta elbolag står sig mot övriga konkurrenter. Läs vår recension för att se vad Greenely har att erbjuda.

Greenely betyg: 5/5

Om oss Elbolagskollen.se är en oberoende jämförelsetjänst av elavtal och elbolag på nätet men vi kan erhålla en mindre provision när du tecknar ett elavtal hos de elbolag vi jämför.

Kort om Greenely

Greenely grundades 2014 och har valt att erbjuda en app med många smarta funktioner. Även om allt fler erbjuder smarta lösningar så är det elhandlarens app som gör att de sticker ut på marknaden. Appen hjälper dig som användare att minska din elförbrukning och att optimalt utnyttja elen under den tid på dygnet när elen är som billigast. Det som är unikt med appen är att även användare som inte är kunder hos elbolaget kan ladda ner appen och koppla den till sitt befintliga elbolag.


Greenleys vision är nämligen att ge en suverän kundupplevelse till moderna konsumenter. Vilket enligt dem handlar om elen som du inte använder. Det är där Greenley kan hjälpa dig genom att använda mindre el tack vare appen.


Idag har drygt 220 000 användare laddat ner den kostnadsfria appen och Greenley själva säger att kunderna sparade i snitt 20 procent i jämförelse med kunder som använt elbolag som Vattenfall eller E.On.

Produkter som Greenely erbjuder

Greenley erbjuder både ett elavtal och tilläggstjänster som är helt kostnadsfria och som är kopplade till elavtalet.

Elavtal

I Greenelys elavtal ingår 100 procent förnybar el. Du får också varningar om att elpriserna är höga och nya rapporter varje vecka och månad.

Elavtalet är med timpris och det finns två olika abonnemang att välja på. Du kan antingen betala abonnemanget per månad eller årsvis. Väljer du att teckna avtalet på en årsbasis är kostnaden nästan 30 procent lägre än om du betalar månadsvis.

Tilläggstjänster

Elbolaget kallar dessa tjänster för tilläggstjänster men de ingår i ditt abonnemang utan några extra kostnader. De tilläggstjänster som Greenely erbjuder är:

Smart app – Med hjälp av appen kan du följa eldata, göra smarta analyser och jämförelser. Det gör det möjligt att minska elförbrukningen, vilket i sin tur kommer innebära att du sparar pengar. 

Smart elbilsladdning – Via appen har du tillgång till en funktion som gör att du automatiskt laddar din elbil när priset för el är som lägst. Det kan ge dig besparingar upp till 50 procent.

Solceller – Har du solceller kan du även följa produktionen av solenergi. Den el du inte använder har du möjlighet att sälja till Greenely. Elbolaget köper det till ett konkurrenskraftigt pris, vilket är spotpris + 5 öre/kWh.

Möjlighet till återbäring på din elräkning – Kunder med Zaptecs elbilsladdare kan få återbäring om Greenely vid vissa tillfällen får tillåtelse att sätta laddningen på paus i syfte att balansera elnätet.

Elpriser hos Greenely

Greenely köper in el från den nordiska elbörsen NordPool precis som övriga elhandlare på marknaden. Kostnaderna du betalar hos elbolaget är timpriset som är en rörlig kostnad samt den fasta månads- eller årskostnaden enligt avtal.

Grunden till timpriset är det spotpris som elbolaget köper elen för och som styr hur högt eller lågt elpriset blir per kWh. Spotpriset styrs av efterfrågan på elbörsen och kan variera mellan olika områden i Sverige.

Även om ett fast elavtal kan kännas tryggare, och du med ett sådant avtal inte behöver oroa dig för prishöjningar, är rörliga elavtal generellt sett billigare i längden.

Timpris ger valmöjligheter

Elavtal med timpriser gör det möjligt att spara pengar. Priset för el förändras från en timme till en annan och det innebär att du kan påverka dina kostnader och använda elen när den är som billigast. Jämför vi med ett rörligt avtal är det ett genomsnitt av de timmar som du använder per dygn och månad. Då har du inte samma möjlighet att påverka dina kostnader. Enligt Greenley kan kunder spara mellan 10 och 25 procent.

Påslag på elpriset

De flesta elbolag har ett vinstpåslag på mellan 5 och 10 öre per kWh. Greenely har valt en annan väg för att deras kunder ska kunna minska sin elanvändning och erbjuder 100 procent fossilfri energi till ett självkostnadspris per timme.

I ett självkostnadspris ingår dock vissa avgifter som elhandlarna betalar till exempelvis NordPool och Svenska Kraftnät. Dessa avgifter kan dock variera.

Avgifter hos Greenley och bindningstid

Elhandlaren tar ut en månadsavgift men det är den enda kostnaden och det är med den som Greenely betalar driften. Beroende på vilket avtal du väljer är kostnaden antingen 69 kronor eller 49 kronor. Hos Greenely har du ingen bindningstid utan du kan säga upp ditt avtal när du vill. Uppsägningstiden är bara 14 dagar, vilket är en mycket rimlig tid.

Rabatterbjudande hos Greenely

Elbolaget har med jämna mellanrum rabatter som de erbjuder kunder som tecknar avtal med dem. En rabatt Greenley erbjuder är att de inte tar ut någon avgift de första sex månaderna med rabattkod 6moff.

De har även haft värvningsrabatter där kunden får rabatt på första fakturan. Vi rekommenderar dock att besöka Greenelys hemsida för uppdaterad information om vilken rabatt som elhandlaren erbjuder i dagsläget.

Smart app ger smart elanvändning

Som vi nämner inledningsvis är det själva appen som gör att Greenely sticker ut i mängden och satsningen på att möta den moderna elkonsumentens krav. Appen är ett medvetet val för att försöka få kunderna att minska sin elförbrukning och samtidigt ge möjlighet till billigare el. Appen ger dig rapporter om din elanvändning per timme, vecka och månad. Du kan till och med kolla hur mycket du använder jämfört med dina grannar och appen varnar dessutom om din förbrukning blir hög.

Greenely säger själva att via appen pratar de med hela ditt hem och de erbjuder över 40 olika integrationer såsom solceller, elbilar, laddboxar och uppvärmningssystem. Några exempel som just gör appen så smart är kopplingen till laddning och uppvärmning, som kan bli stora kostnader för en konsument.

Med smart laddning kan du ladda bilen när elen är som billigast under dygnet och Greenely säger att kunderna kan spara upp till 50 procent av kostnaden för laddning av elbilen. Appen kan också styra uppvärmningen av din bostad, om du har ett smart uppvärmningssystem, så att du värmer huset när elen är billig.

Fördelar och nackdelar

När det gäller omdömen har Greeneley fått bra poäng hos Trustpilot med 4,6 och även hos App Store och Google Play med 4 av 5 poäng. Så det finns många fördelar med denna elhandlare. I de senaste jämförelserna med konkurrenter har Greenely varit ledande vad gäller billigaste elavtalet.

Fördelar

Nackdelar

Sammanfattning och omdöme

Greenely är en elhandlare som på senare år stuckit ut på marknaden jämfört med många konkurrenter. De erbjuder elavtal med rörligt timpris, vilket gör det lättare att minska elkostnaderna, särskilt med den smarta appen. Greenely har två olika abonnemang, ett som betalas månadsvis och ett som betalas årsvis. Inget av dem har någon bindningstid utan vad som gäller är 14 dagars uppsägningstid.

Appen som elhandlaren erbjuder går att ladda ner både på App Store och Google Play. Denna app ger rapporter och är perfekt om du har ett smart hem eftersom du kan koppla exempelvis uppvärmning och elbilsladdning till appen. Både Greenely och appen har fått höga betyg och ligger i snitt på 4,6 hos Trustpilot och på 4 av 5 möjliga hos App Store och Google Play. Det går även att ladda ner appen kostnadsfritt och koppla den till andra elbolag.

Sammanfattningsvis tycker vi att Greenely är ett riktigt bra elbolag som vi även har utnämnt till “Bäst i Test”.

Innehåll

FAQ - Frågor och svar

Greenely erbjuder timpris, vilket innebär att du betalar det elpris som gäller för den timme du använder elen. Med hjälp av appen kan du minska din elanvändning genom att hålla koll på det aktuella elpriset.

Ja, det kan du men genom att teckna ett avtal med elhandlaren kan du optimera elanvändningen ytterligare. Ladda bara ner appen, skapa ditt konto och koppla det till det elavtal du har hos Greenely eller din nuvarande leverantör.

Spotpris är det pris som elhandlaren köper elen för och det kan variera beroende på när på dygnet det är. Timpriset är baserat på spotpriset. Hos Greenely betalar du inte något påslag utan bara självkostnadspris plus de avgifter som Greenely behöver betala till elbörsen och andra involverade.

Smartast är om du kan exempelvis ladda bilen, köra tvättmaskin och liknande samt använda golvvärme nattetid eftersom spotpriset hos NordPool är lägre då. Undvik att köra hushållsmaskiner på dagen och utnyttja funktioner som Delay, för att de ska starta under natten.

Självklart kan du det, Greenely har gjort sig kända för att erbjuda bra rabatter. Dock kan upplägget variera. Exempelvis kan det vara några månader där du inte behöver betala avgiften eller att du får rabatt för att värva någon.

Just nu får du 6 månaders fri månadsavgift med rabattkod: 6moff.